ZINGEVING CREATIEF

Zingeving creatief 
van levensboek tot festival... 

Op een creatieve manier bezig zijn met zingeving, spiritualiteit en levensvragen. Daarin is eigenlijk alles mogelijk zolang het mensen met zich zelf of met elkaar verbindt. 

Niet alleen ons verstand vertelt een verhaal... 

We praten veel. Ook op deze site gaat het vooral over gesprekken, over teksten, over woorden vinden voor wat je voelt en wat je bezig houdt. Maar de juiste woorden vinden is vaak een hele klus en soms lukt dat ook gewoon niet. Maar je kunt ook ‘spreken’ in beelden. Je verbeeld dat wat je bezig houdt, je gevoelens, je vragen. Als je je handen laat werken redeneer je niet meer vanuit je verstand maar veel meer vanuit je hart, je gevoel, je intuïtie. Dat is soms wel even oefenen want vaak hebben we geleerd dat de tekening die we maken ergens op moet lijken, dat het goed moet zijn, mooi. Daarom zeggen we al snel: ‘dat kan ik niet, ik kan niet tekenen, ik kan niet schilderen of ik heb geen fantasie’. Maar gelukkig hoef je geen kunstenaar te zijn om je eigen schilderij of verhaal te maken. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn. En ja, misschien moet je wel een beetje lef hebben om over die drempel heen te stappen.

Een levensboek maken, waarom?

Het opschrijven van je levensverhaal, of het op een andere manier vormgeven van je levensverhaal is een mooie manier om terug te kijken op je leven. Welke lessen zijn er geleerd? Wat waren bijzondere en waardevolle momenten? Is er een rode draad te vinden in hoe je leven tot nu toe verlopen is? Het werken aan je levensverhaal helpt je bij het zoeken naar zingeving en kan antwoorden helpen vinden op levensvragen. Daarnaast is een levensboek natuurlijk een bijzonder document voor wie je nabij zijn. 

Vertel je eigen verhaal!

Iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Je kan denken aan een verhaal over je leven. Of als dat te groot is over een bepaalde fase uit je leven of je vertelt over enkele thema's. Verhalen zijn net zo persoonlijk als wij zelf; ze kunnen serieus, of grappig zijn, feitelijk of meer filosofisch, alles is mogelijk en er is geen goed of fout. Bij het vertellen van een levensverhaal denken we al snel aan woorden op papier, maar je kunt je levensverhaal natuurlijk ook (deels) tekenen of schilderen, knippen en plakken, kleien... 

Aanbod workshops

Schrijven van je levensboek

In een aantal gesprekken kan ik helpen om je levensverhaal vorm te geven. Ik werk aan de hand van de methode 'Mijn leven in kaart' waarbij je je levensverhaal vertelt aan de hand van een aantal thema's met hulpvragen daarbij. Je kunt het verhaal zelf opschrijven of ik kan het verhaal schrijven aan de hand van de gesprekken die we hebben. Voorzien van foto's die je zelf uitzoekt maak ik er een mooi document van. 
Heb je interesse in het maken van een levensboek neem dan contact met mij op om je wensen en werkwijze te bespreken. De kosten zijn afhankelijk van de wensen en worden in overleg bepaald. 

Gemiddeld 5 gesprekken van 1 uur
Kosten: in overleg afhankelijk van de vraag

Levensverhaal creatief verbeeld

Een levensverhaal kan je niet alleen in woorden opschrijven maar natuurlijk kun je ook (delen van) je levensverhaal creatief vorm geven. Hierbij gaat het dan vooral om hoe je bepaalde gebeurtenissen beleefd hebt. Wat deed het met je, wat voelde je? Dit kun je laten zien in vormen, kleuren en materialen.
We beginnen in de eerste bijeenkomst met het maken van een levenslijn van je geboorte tot nu. In de bijeenkomsten daarna kies je steeds één gebeurtenis uit die je vorm wilt geven. Deze cursus wordt gegeven samen met Meike Jung, kunstenares.

3 of 5 bijeenkomsten 3 uur 
Kosten: 150 euro / 250 euro incl. alle materialen, koffie/thee

Creatieve meditatie

Een moment voor je zelf. Voor deze workshop heb je geen schilder- of tekenervaring nodig. Als je een potlood of een kwast kan vasthouden is dit voldoende. Kort gezegd is het doel van de workshop om al schilderend en tekenend bij jezelf te komen. Tijdens een meditatie zit je stil en probeer je ook van binnen stil te worden. Het moeilijke daarbij is dat gedachten maar blijven komen. En de kunst is om die gedachten te laten voor wat ze zijn, gewoon gedachten, ze komen en gaan. 
Als je gaat tekenen en schilderen kun je je helemaal laten leiden door je gedachten. We veroordelen ons zelf vaak al voor ook maar een kwast hebben aangeraakt: ‘dat wordt toch niets. Je kan er toch niets van. De buurvrouw doet het veel beter…’ etc. 
In deze workshop gaan we oefenen, net als in een gewone meditatie, om de gedachten maar te laten gaan, ze komen en gaan, en te luisteren naar je diepe innerlijke stem, je intuïtie, je gevoel. Een hele uitdaging maar je zal merken dat hoe meer je in contact komt of bent met je intuïtie hoe makkelijker het tekenen en schilderen gaat. Deze cursus is bedoeld voor mensen die behoefte hebben, in contact te komen met de innerlijke levensstroom en de creatieve bron weer willen voelen.

3 bijeenkomsten 2 uur 
Kosten: 125 euro, incl. alle materialen, koffie/thee

Je fantasie vergeet je niet! Fantasieverhalen door mensen met dementie

De methode om fantasie verhalen te maken met mensen met dementie is afkomstig uit de Verenigde Staten en heet TimeSlips. Het verhalen maken gebeurt vanuit de visie dat je niet op zoek gaat naar wat mensen nog weten, maar de mogelijkheden van hun fantasie gebruikt om verhalen te vertellen. Elke bijdrage is waardevol en bouwt mee aan een verhaal. Zo voorkom je de teleurstelling van het niet herinneren en activeer je het plezier om met elkaar een verhaal te maken. Samen een verhaal maken maakt het contact met de medemens met dementie waardevol en biedt mogelijkheden om dit contact betekenis te geven. TimeSlips kan zowel in groepen als n-op-één gedaan worden. 

TimeSlips is een programma dat is opgezet door Anne Basting. Haar werk is goed gedocumenteerd op de site www.timeslips.org

In Woonzorgcentrum De Merwelanden in Dordrecht heb ik twee maal een project uitgevoerd rond het maken van verhalen. In 2018 hebben we een boekje gemaakt met daarin een 20-tal verhalen geschreven door bewoners met dementie. In 2020 hebben we in samenwerking met het Dordrechts museum verhalen gemaakt bij schilderijen uit het museum. De verhalen waren in het weekend van 21 september (Wereld Alzheimerdag) bij de schilderijen in het museum te zien. 

Zie hieronder de verslagen van RTV Dordrecht over de beide projecten.

Workshop verhalen maken (TimeSlips)

In deze workshop leer je hoe je met mensen met dementie fantasie verhalen kunt maken aan de hand van een afbeelding. Timeslips is een methode die je gemakkelijk en direct kan toepassen in je werk, zowel in één op één situaties als in een groep. Maar ook als je in je privé situatie te maken hebt met een familielid met dementie kan het erg leuk en waardevol zijn om samen verhalen te maken. Ook dan kan deze workshop je op weg helpen. Na deze workshop kun je meteen aan de slag met de methode.

Project verhalen maken

In een woon- zorgcentrum:
Het is mogelijk  een project 'verhalen maken' uit te laten voeren in je eigen instelling. Zie voorbeelden hiervan hierboven. Dit kan vormgegeven worden in een groter of kleiner project, net wat jullie wensen zijn. Misschien met als doel een tentoonstelling op Wereld Alzheimerdag of bij het jubileum van jullie organisatie. Neem voor meer informatie en het samen nadenken over mogelijkheden contact met mij op.

Thuis:
Ook in de thuissituatie kan het maken van verhalen een zinvolle tijdsbesteding zijn voor iemand met dementie en daarna kan je voorlezen uit eigen werk. Soms kan dit rustgevend werken op momenten van onrust. Na het volgen van de workshop kan je zelf aan de slag, maar het is ook mogelijk dat ik kom om samen met de persoon met dementie een verhaal te maken. In overleg met elkaar bepalen we hoeveel bijeenkomsten er zullen zijn. De kosten komen overeen met de kosten voor individuele gesprekken, zie hiervoor de pagina gesprekken.

Share by: